Cum alegi vopsele pentru picturile de interior

Te salut! Sunt Andrei Radu, artist designer la usapictata.ro si hai sa vorbim despre cum alegi vopselele pt toate picturile de interior – fie ca sunt pe usi, pe pereti, pe mobila.

Ok, este important sa stii cum sa alegi vopselele pentru pictura de interior

pentru ca astfel nu vei risca sa faci o investitie in vopseluri de doua ori  – prima data cand esti entuziasmat(a) si apoi

pictura iti iese naspa fiindca nu se potrivesc bine culorile pe suprata picatata…

apoi a doua oara cand realizezi ca trebuie sa cumperi alte vopsele ca sa acoperi dezastrul initial…

De asemenea, nu vei avea neplaceri cu pictura din interior dupa 6 luni de cand a fost finalizata…

cand observi ca pictura ta mult indragita s-a transformat in ceva luat dintr-un film american cu scenariu post-apocaliptic…

Vorbesc serios, nu vrei sa vezi cat de repede se pot degrada picturile cu culori ce nu au fost bine alese… in mod special fiindca nu mai e nimic ce poti repara odata ce procesul de degradare a inceput…

Si ca un ultim movitv… citind articolul nu vei risca sa fi pacalit de produse contrafacute sau slab calitative… acestea strica tot farmecul picturii de interior fiindca fac rezultate finale dezamagitoare…

Asa.

Cand alegi vopselele pentru pictura de interior e nevoie sa stii urmatorele lucruri:

Puterea de acoperire a suprafetei acelor vopsele (nu vrei sa ramai fara vopsea cand mai ai de finisat ultimele cateva detalii in pictura ta.)

Tipul de pigment a culoarii din aceste vopsele… ca sa stii cum sa le amesteci din prima, fara complicatii, fara variatii

Pe ce suprafete merge sau nu sa fie pictat cu ele… sa nu te trezesti ca pictura ‘nu prinde de perete’ sau ‘arata naspa din nu stiu ce motiv de ne-explicat’

– Cat de rezistente sunt in timp la diversi factori de mediu

… da, pictura nu este statica… Bine, gresesc. O pictura buna este dupa 2 ani la fel ca in prima zi… dar trebuie sa stii ca asta e un scop, nu e un dat, prin care iti asumi automat ca asta e standardul.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Acesta este o situatie in care pigmentul nu a aderat cum trebuie la suprafata… mare pacat, toata zona va trebuie curatata si pictata din nou.

 

Ca sa obti toate aceste informatii despre culori ai doua variante:

Fie mergi tu si intrebi la un magazin de specialitate care comercializeaza vopseluri pentru pictura in orasul tau

Fie te intalnesti cu un specialist si mergeti impreuna sa alegeti care este varianta optima atat pentru bugetul tau cat si pentru lucrarea de care ai nevoie.

Hai sa iti spun o strategie cu cateva indicii la care sa fi atent pentru alegerea vopselurilor sau culorilor de pictat.

1.) Vezi cat de pastoasa este culoarea din tubul vopselei.

In principal cele care au o consistent mai mare au si o acoperire mai buna. La fel ca la detergentii de vase cu cat e mai lichid detergentul inseamna ca este diluat cu cat este mai cremos cu atat inseamna ca este mai concentarat.

2.) Eticheta vopselei specifica pigmentul, daca este email, acril sau apa.

Daca este email inseamna ca este o culoare de ulei care necesita un timp mai mare de uscare si care in general are nevoie de o substanta separate pentru diluare ca sa poate fi folosita

Daca este acril inseamana ca este o culoare care se poate combina cu apa si aici e bine sa fi atent la cate de lichida este pentru ca cele lichide nu au nevoie de diluare.

In schimb cele care sunt mult mai pastoase vor avea si acelea ti le recomand pentru ca vor face treaba buna atat in ce priveste puterea de acoperire dar si stralucirea culorilor dupa ce se termina pictura.

Daca sunt culori de apa atunci inseamna ca ai de a face cu tempera o culoare care nu are o putere de acoperire si stralucire prea mare insa pentru o pictura mai putin calitativa este varianta cea mai buna si economica

3.) Culorile acrilice se pot utilize pe foarte multe suprafete

fara sa risti sa se crape sau sa cada deoarece acrilicele sunt combinatia dintre culorile de apa si e-mail insa nu le poti folosi chiar pe toate suprafetele . de exemplu geamuri si suprafete foarte lucioase.

10917526_10202788863876742_1423805342_n

Iti recomand vopselele cele mai ‘pastoase ‘pentru ca vor face treaba buna atat in ce priveste puterea de acoperire dar si stralucirea culorilor dupa ce se termina pictura.

 

 

 

 

Culorile de ulei au nevoie de o suprafata tratata cu un fel de grund si ca sa nu crape trebuie pictat in prima faza cu un strat subtire si apoi revenit cu un strat mai gros

Culorile de apa sau tempera au cateva suprafete pe care merg si anume: hartie, carton , si perete acoperit cu var sau lavabila care nu este lucioasa.

Nu iti recomand sa pictezi pe perete cu aceste culori pentru ca pictura va avea impresia ca este stearsa si facuta de un copil de gradinita.

4.) Rezistenta in timp cea mai buna o au culorile acrilice.

Am o serie intreaga de usi pictate in culori acrilice care au deja 5 ani de cand au fost realizate si clientul nu m-a sunat pentru vreo problema.

Intre culorile de ulei si tempera ca si durata in timp le recomand pe cele de ulei dar doar daca cel care picteaza cunoaste acesata tehnica , asa cum ti-am spus trebuie avut grija la straturile de culoare care se aplica in pictura cu acest tip de vopseluri.

Asa…

Acum ca stii o strategie destul de simpla de cum sa alegi culorile ce ar fi daca te-ai gandi si la o suprafata din ambientul tau unde ai vrea sa iti pictezi acea fantezie artistica pe care ti-o doresti de ceva vreme.

Daca ti-a placut acest subiect si te-a ajutat sa intelegi mai practic cum alegi vopselurile pentru pictura din locuinta ta ,te invit sa il share-uiesti si cu prietenii tai si sa te abonezi la canalul meu de youtube usa pictata tv.

Pentru asta iti pot sta la dispozitie pentru o sedinta de consultant gratuita in care te voi ajuta sa alegi atat tipul de vopsea pe care sa o folosesti cat si suprafata pe care sa fie realizata pictura. Click aici pentru a stabili o programare.

Te salut eu plec, mai am cateva picturi de terminat…